
Jsou organické potraviny lepší než tradiční potraviny? Layne Nortron
Když procházíte obchodem s potravinami a uvidíte organický výrobek, zjistíte dvě věci: Výrobce je bývá nadměrně pyšný na svůj výrobek označený jako „organický“ a za tuto výsadu si také účtuje větší peníze. Organické potraviny jsou často uváděny na trh jako „čistší“, přirozenější a nakonec zdravější než tradiční ne organické potraviny. Pro spotřebitele vyvstává otázka: Z pohledu zdraví, stojí to připlacení větší ceny na organické produkty za to?
Co to znamená „organické“?
Zvažování nákladů a přínosů organických potravinářských výrobků vyžaduje základní znalosti o tom, co odlišuje organické potraviny od tradičních potravin. Postupy výroby organických potravin jsou primárně určeny k podpoře udržitelnosti, úrodnosti půdy, biologické rozmanitosti a minimalizace používání syntetických materiálů. Například pole, ve kterých jsou pěstovány organické plodiny, musí být bez syntetických chemických ošetření po dobu nejméně tří let a tyto plodiny nemohou být geneticky modifikovány ani pěstovány za použití syntetických pesticidů, hnojiv nebo ionizujícího záření. Organická hospodářská zvířata musí být krmena ekologickými potravinami, musí být bez antibiotik a hormonální léčby a musí být vychována v podmínkách, které přizpůsobí jejich přirozené chování (jako pastva). To neznamená, že všechny organické plodiny jsou získány v nepřítomnosti hnojiv nebo pesticidů; to prostě znamená, že používané hnojiva a/nebo pesticidy neobsahují syntetické chemikálie.
Než půjdeme dále. Můžete cítit nutkání již učinit závěr – organický je přirozený, tradiční být nemusí, přirozené věci jsou dobré, takže co ještě se zde má řešit? Tato logika se může zdát správná na velmi základní úrovni, ale je to špičkový příklad logického klamu označovaného jako „odvolání k přírodě“. Pravdou je, že příroda je plná silných toxinů a existuje bezpočet bezpečných (a v mnoha případech zdraví podporující) syntetické materiály. Pokud jde o ne organickou zemědělskou praxi, měl by být každý proces nebo materiál zvažován na individuálním základě, pokud jde o jeho potenciál pro účinky na zdraví, spolu s jeho pravděpodobností skutečně vyvolat tyto účinky za normálních okolností.
Kompozice živin a vystavení pesticidům
Bylo provedeno několik studií, které určily, zda se obsah živin v biopotravinách liší od obsahu tradičních potravin. Z velké části se zdá, že odpověď je ne. V jednom systematickém přezkoumání autoři dospěli k závěru, že tradiční potraviny mají tendenci být bohatší na dusík, zatímco organické potraviny mají tendenci být bohatší na fosfor. U všech ostatních hodnocených živin nebyly rozdíly statisticky významné. Samostatná studie dospěla k závěru, že organické produkty mohou obsahovat o něco více vitaminu C než konvenční produkty, kromě toho, že mají nižší obsah bílkovin, ale mají vyšší kvalitu bílkovin. Autoři však dospěli k závěru, že neexistují dostatečné důkazy, které by naznačovaly rozdíly, pokud jde o jiné živiny, a malé rozdíly pozorované mezi organickými a konvenčními potravinami nebyly dostatečně velké, aby měly smysluplný dopad na zdraví. Bohužel literatura o této problematice je velmi nekonzistentní, ale z oprávněných důvodů. Obsah živin v produkci závisí na několika faktorech, včetně použití hnojiv, používání pesticidů, podmínek pěstování, sezóně, zralosti, podmínek skladování a mnoha dalších. Jako takové se vyskytují velké rozdíly v obsahu živin v dané plodině, a to i při srovnání stejné přesné konvenční potraviny pěstované na dvou různých farmách nebo ve dvou různých obdobích po celý rok. Obecně platí, že jakékoliv rozdíly v obsahu živin mezi organickými a tradičními plodinami jsou příliš nekonzistentní, aby na nich záviselo, a příliš malé, aby mohly ovlivnit zdraví smysluplným způsobem. Totéž lze říci pro maso z organických hospodářských zvířat; zatímco rozdíly ve složení mastných kyselin byly zaznamenány, rozdíly jsou velmi rozporuplné mezi studiemi, ovlivněné mnoha vnějšími faktory a je nepravděpodobné, že významně ovlivní zdravotní výsledky.
Zdroj:
https://www.biolayne.com/articles/nutrition/organic-foods-superior-conventional-foods/